NAJLEPŠE SLOVENSKE LJUDSKE PESMI - LJUDSKA GLASBA

Najlepše najbolj znane slovenske ljudske narodne pesmi

NAJLEPŠE SLOVENSKE LJUDSKE PESMI

Slovenska ljudska glasba je avtentična glasbena tradicija, ki izvira iz slovenskega podeželja. Ta glasba se prenaša iz generacije v generacijo in odraža življenje, kulturo ter običaje slovenskega ljudstva. Značilna je po uporabi ljudskih inštrumentov, kot so diatonična harmonika, tamburica, violina, ter po besedilih, ki pogosto obravnavajo vsakdanje življenje, naravo, pa tudi mitološke in zgodovinske motive. Slovenska ljudska glasba ima bogato in raznoliko zbirko pesmi in plesov ter je pomemben del kulturne dediščine Slovenije.

Ljudska glasba slovenske ljudske pesmi za poroko, abrahama, rojstni dan, zabavo, fešto, žure, obletnico, veselico so izbrane najlepše stare slovenske ljudske pesmi za dušo in srce katere glasbena skupina OBJEM pogosto radi igramo na raznih dogodkih kot so: poroka, obletnica poroke, praznovanje rojstnega dne, praznovanje abrahama, valeta, poslovno srečanje,  otvoritve raznih lokalov, plesni večeri, zabave, svadbe, žurke, fešte in podobno. Izbor pesmi je nastal na osnovi dolgoletnih izkušej glede no tokatere imajo naši gostje najraje in jih pogosto z nami tudi zapojejo. 

Glede na to, da je Slovenska ljudska glasba naša zgodovina in naše narodno blago sestavljajo ljudske pesmi, kar velik del glasbenega programa ansambla OBJEM.

SEZNAM PESMI

Seznam slovenskih ljudskih pesmi iz glasbenega programa (reportuarja) glasbene skupine OBJEM Band najdete v našem glasbenim programu, kjer je zbrana večina pesmi katere izvajamo na nastopih.

Naš glasbeni program je zelo obširen, zato se z vsakim naročnikom posebej dogovorimo o njegovih željah in mu v skladu s tem tudi na nastopu igramo.

 

NAJLEPŠE SLOVENSKE LJUDSKE PESMI - (Objem band)

Pri farni cerkvici

Ljudske pesmi

Micka Kovačeva

Ljudska glasba

Bele planike tri

Ponarodele narodne pesmi

Kje so tiste stezice

Ponarodele pesmi - slovenske ljudske pesmi

Adijo pa zdrava ostani

Slovenske narodne pesmi

Gremo na Štajersko

Najlepše slovenske ljudske pesmi

Mamica je kakor zarja

Stare slovenske ljudske pesmi

Gor čez izaro

Najbolj znane slovenske ljudske pesmi

Čebelar (Čebelice)

Ponarodela

Zakrivljeno palico v roki

Najlepše slovenske ljudske pesmi

Hišca ob cest stoji

Najlepše ljudske pesmi

Trzinka, Trzinka

Stare znane ljuske pesmi

Pastirče mlado

Belokranjske ljudske pesmi

Al me boš kaj rada imela

Najlepše slovenske ljudske pesmi

Lepa Anka kolo vodi

Belokranjska ljudska pesem

Po haloških cestah

Ljudska pesem

Še več starih najlepših znanih ljudskih pesmi v izvedbi glasbene skupine OBJEM Band lahko poslušate tudi na našem You tube kanalu:

Najlepše Slovenske ljudske pesmi

NEKAJ O SLOVENSKI LJUDSKI GLASBI

Slovenska ljudska pesem je del bogate tradicije, ki se je razvijala skozi stoletja in je pomembno kulturno izročilo Slovenije. To izročilo se prenaša iz roda v rod, predvsem ustno, kar pomeni, da so ljudske pesmi dolgo obstajale brez pisnega zapisa. To ustno izročilo je omogočilo, da so se pesmi razvijale in spreminjale skozi čas, saj so jih izvajalci prilagajali svojemu okolju in izkušnjam.

Značilnosti slovenske ljudske pesmi vključujejo:

Raznolike teme: Slovenske ljudske pesmi pokrivajo širok spekter tem. Najdemo pesmi, ki obravnavajo čustva, kot so ljubezen, žalost, veselje, ter pesmi, ki opisujejo vsakdanje življenje, kot so delo na polju, pastirsko življenje, žetev, praznovanja in običaji. Poleg tega so ljudske pesmi tudi povezane z naravo, pravljičnimi bitji ter mitološkimi in verskimi motivi.

Regionalna raznolikost: Slovenija je majhna država, vendar ima bogato kulturno raznolikost. Različne regije Slovenije imajo svoje značilne pesmi, ki odražajo specifično kulturo, narečje in običaje posameznega območja. To pomeni, da obstaja veliko različnih izrazov ljudske pesmi v Sloveniji.

Oblike in izvedbe: Ljudske pesmi se lahko izvajajo v različnih oblikah, vključno s petjem, plesom in instrumentalno glasbo. Običajno so pesmi preprosto melodije, ki jih spremlja ljudska glasbila, kot so violina, harmonika, tamburica in druga. Izvajalci so lahko posamezniki ali skupine, ki prenašajo pesmi na svoj edinstven način.

Družbeni pomen: Ljudske pesmi so imele pomemben družbeni in kulturni pomen v slovenski zgodovini. Pomagale so ohranjati slovenski jezik in kulturo v času, ko je bila slovenščina pod pritiskom drugih jezikov in kulturnih vplivov. Poleg tega so bile pesmi orodje za izražanje čustev in izražanje mnenj o družbenih dogodkih ter so pomembno prispevale k oblikovanju slovenske identitete.

Pomembni zbiratelji in raziskovalci slovenske ljudske pesmi so prispevali k ohranitvi in dokumentiranju tega izročila. Nekateri izmed njih vključujejo Franca Ksavra Meška, Kuga Grabnarja in druge. Njihova dela so še danes dragocena pri raziskovanju in ohranjanju slovenske ljudske pesmi.

Danes se ljudske pesmi še vedno izvajajo in prenašajo na prireditvah, festivalih, v lokalnih skupnostih in v izobraževalne namene. Kljub modernizaciji in tehnološkemu napredku ostajajo pomemben del kulturne dediščine Slovenije.

Zanimivosti slovenskih ljudskih pesmi, ki jih morate poznati

Ali poznate slovenske ljudske pesmi? Te pesmi so živa dediščina, ki prenaša zgodbe, običaje in kulturo Slovenije skozi stoletja. Vabim vas, da se potopite v čarobni svet slovenskih ljudskih pesmi in spoznate nekaj najzanimivejših skladb, ki jih morate poznati. Te pesmi so bila prenašana iz generacije v generacijo in predstavljajo srce in dušo slovenskega ljudstva. Vsaka pesem ima svojo zgodbo, ki se prepleta z naravo, ljubeznijo, delom in običaji. Nekaj najbolj znanih ljudskih pesmi v Sloveniji so “Zdravljica”, “Čez Planco” in “En hribček bom kupil”. Vsaka pesem ima svoj edinstven značaj, izraža čustva in pogosto predstavlja živahne melodije, v katerih se prepletajo glasovi pevcev in tradicionalnih instrumentov, kot so harmonika, violina in klarinet. Če želite v svoj vsakdan vnesti kanček slovenske kulturne dediščine, vam priporočam poslušanje teh prečudovitih ljudskih pesmi. Ne zamudite priložnosti, da odkrijete slovensko glasbeno zakladnico in se prepustite čarom ljudske glasbe, ki bo prebudila vašo dušo. Pojdimo skupaj na glasbeno potovanje skozi bogato kulturno dediščino Slovenije!

NAJLEPŠE SLOVENSKE LJUDSKE PESMI - (Slovenski glasbeniki)

Mrzel veter

Marta Zore

Pozimi pa rožice ne cveto

Ljudska

Venček ljudskih

Kranjci in vsi nastopajoci

Regiment po cesti gre

Prifarci & Vocabella & Tjaša Cigut

Štirje fantje špilajo

Petelini

Nocoj je druga rekla mi (Ponarodela)

Mladi dolenci

Slovenske ljudske pesmi

Fantje s Praprotna

V dolini tihi

Ansambel Lojzeta Slaka

Kam le čas beži

Slovenska ponarodela (Objem Band)

V dolini tihi

Slovenska ponarodela (Objem Band)

Kaj mi nuca planinca

Fantje vseh vetrov

Tam dol na ravnem polju

Ervina in Marko

U Lublan pr Šestic

Johnny's band

Moje dekle je še mlado

Milan Pečovnik Pidži

Zvesel sem nekaj novega

Milan Pečovnik Pidži

NAJLEPŠE SLOVENSKE LJUDSKE PESMI AKORDI

V dolini tihi Akordi

Ljudske pesmi: V dolini tihi je vasica mala

Mamica je kakor zarja Akordi

Kje so tiste stezice Akordi

Čebelar, Čebelice Akordi

Bele planike tri Akordi

Ne reci nikdar Akordi

Pastirče mlado Akordi

Zakrivljeno palico v roki Akordi

Ljudske pesmi besedila akordi

Najlepše slovenske ljudske pesmi, Narodne pesmi