POGOSTA VPRAŠANJA ZA GLASBENIKE

Predno se odločite za najem glasbenikov (ansambla) je dobro na njihovi internetni strani preveriti ali vam ta zasedba ustreza, nato pa jim zastaviti še nekaj dodatnih vprašaj, da kasneje ne pride do zapletov.

POGOSTA VPRAŠANJA ZA GLASBENIKE:

KOLIKO LET ŽE IGRATE SKUPAJ IN KOLIKO TAKŠNIH DOGODKOV STE DO SEDAJ ODIGRALI?

Zagotovo ne želite da bi se na vašem dragocenem dogodku ansambel učil in nabiral izkušnje ter vam tako pokvaril praznovanje.

KAKŠEN JE VAŠ  GLASBENI PROGRAM? 

Vsaka glasbena skupina ima drugačen glasbeni program. Za različne protokole oziroma različne dogodke  ustrezajo različne skladbe. Glede na to, da je malo glasbenih skupin, ki obvladujejo vse glasbene zvrsti je pomembno da najamete glasbeno skupino z takšnim glasbenim programom, ki ustreza večini gostov. Če bo program glasbene skupine ne ustrezen se znajo gostje dolgočasiti, napaka pa je morda vaša, ker niste prej preverili glasbeni program skupine. Večina resnih glasbenih skupin ima svoj program objavljen na spletni strani.

ALI STE PROSTI NA NAJIN ŽELJENI TERMIN? 

Glasbeniki so velikokrat rezervirani  tudi pol leta v naprej, zato rezervirajta termin čim prej, še posebej če si želita prav določeno skupino, ki izvaja vama všečno glasbo

DO KATERE URE IGRATE ZA DOGOVORJENI ZNESEK?

Veliko glasbenikov igra samo do določene ure oziroma za dodatno uro zahteva doplačilo. To morate vedeti v naprej, da lahko izračunate končno ceno.

ALI SO POTNI STROŠKI IN OZVOČENJE ZAJETI V CENI?

Kvalitetno ozvočenje, prevoz tega in prevoz članov glasbene skupine ni zanemarljiv strošek sploh če so glasbeniki precej oddaljeni od kraja dogodka. Pomembno je da veste ali je za to potrebno dodatno doplačilo, sicer se vam lahko zgodi, da na koncu postane bend, ki se vam je na začetku zdel poceni precej dražji. 

ALI NAŠTUDIRATE DODATNO SKLADBO:

V kolikor sta si zaželela dodatno skladbo za otvoritveni ples, ki je na programu ni vprašajte glasbenike, če so jo pripravljeni brezplačno naštudirati. Seveda morate vzeti v obzir, da je band živa glasba in da je za vsako skladbo potrebno vložiti precej dela. Vsak glasbenik mora skladbo  naštudirati sam nato pa se morajo dobiti še skupaj da skladbo zvadijo. To prinese tudi nekaj nekaj dodatnih potnih stroškov.

ALI LAHKO IZBEREMO DEL PESMI IZ VAŠEGA PROGRAMA?

Priporočljivo je da del pesmi izbere naročnik (navadno željene skladbe iz programa, ki ga ima skupina na internetu označi, kar z markerjem). Večino glasbenega prograna pa je bolj modro prepustiti glasbeni skupini, saj  bo bend z dolgoletnimi izkušnjami zagotovo dobro sledil želje naših gostov.

KOLIKO ČASA TRAJAJO VAŠE PAVZE?

Pavze odgovornih glasbenikov so navadno izredno kratke, oziroma se delajo v skladu z gostinskim osebjem, ko se streže hrana ali se dogaja kaj drugega. Vsekakor ne želimo najeti glasbenikov, ki sedijo po pol ure med tem, ko se nič ne dogaja in se gostje dolgočasijo.

 

Pogosta vprašanja za glasbenike

KOLIKO ČASA TRAJAJO VAŠI GLASBENI SETI?

Odgovorne glasbene skupine zanajo imeti zelo dolge glasbene runde tudi po eno uro ali več skupaj v kolikor se gostje zabavajo.

ALI ZAGOTOVITE POTREBNO JAKOST IN KVALITETO ZVOKA?

Glasbena skupina mora imeti osebo, ki zna nastaviti dober zvok in se je pripravljena prilagoditi gostom z primerno glasnostjo.

ALI PREVZAMETE TUDI DELO VODITELJA IN IZPELJETE PROGRAM OZIROMA POTREBUJEMO PROFESIONALNEGA VODITELJA?

Če na vaši prireditvi nimate ustrezne animacije bo zadeva izredno suhoparna. V kolikor ima glasbena skupina osebo, ki to obvladuje bo bistveno ceneje, kot da posebej najemate voditelja. Profesionalni voditelj  vam, kaj  hitro zaračuna polovično ceno celega benda.

KOLIKO ČASA POTREBUJETE PREJ DA POSTAVITE OZVOČENJE?

Odgovorna glasbena skupina pride na postavitev ozvočenja kake dve uri pred pričetkom dogodka. Postavi ozvočenje pravočasno opravi preizkus zvoka in pričaka goste. Seveda ste vi dolžni zagotoviti električno vtičnico v bližini ter streho če se dogodek odvija zunaj. (Pozor: Dež lahko povzroči na glasbeni opremi ogromno škodo.)