STAROGRADSKE & ROMSKE (CIGANSKE) PESMI - Starogradska & Ciganska glasba

STAROGRADSKE PESMI - (Kavarniške & romance)

Starogradska pesem je tradicionalna glasbena zvrst, ki izvira iz Balkanske regije, predvsem iz Srbije in Črne Gore. Ta zvrst je znana po svoji bogati glasbeni dediščini, ki sega nazaj v 19. stoletje in se je razvila v mestskem okolju.

Te pesmi so še vedno priljubljene in se izvajajo na različnih prireditvah ter v restavracijah, ohranjajoč tradicijo in kulturo Balkana. Starogradske pesmi so pomemben del glasbene dediščine te regije in so imele vpliv na razvoj drugih glasbenih zvrsti v Balkanu.

 

Starogradske pesmi Starogradski mix za: poroko, praznovanje abrahama, zabavo za rojstni dan, fešto, žurko, obletnico poroke, veselico, poslovno srečanje, otvoritev lokala, plesni večer, valeto, ples, svadbo so izbrane lepše Starogradske pesmi – melodije  za dušo in srce  iz našega glasbenega programa. V kolikor imamo na nastopu ljubitelje starogradskih melodij  jih glasbena skupina ansambel OBJEM radi igramo zaigramo. Izbor pesmi je nastal na osnovi dolgoletnih izkušenj glede no to katere imajo naši gostje najraje in ob njih pogosto z nami radi zapojejo in zažurajo. 


SEZNAM PESMI

Seznam starogradskih in Ciganskih pesmi iz glasbenega programa (reportuarja) glasbene skupine OBJEM Band najdete v našem glasbenim programu, kjer je zbrana večina pesmi katere izvajamo na nastopih.

Naš glasbeni program je zelo obširen zato se z vsakim naročnikom posebej dogovorimo o njegovih željah in mu v skladu s tem tudi igramo.

STAROGRADSKE & CIGANSKE PESMI (Starogradska & Ciganska glasba)

Fijaker stari ulicama luta

Starogradske pesmi

Ko te ima taj te nema

Starogradske pesme

Kad bi ove ruže male

Starogradski hitovi

Ima dana kada ne znam šta da radim

Najlepše starogradske pesmi

STAROGRADSKE PESMI STAROGRADSKI MIX primerna za nasljedni tip dogodka: zabava, žurka, fešta, poroka, rojstni dan, abraham, veselica, obletnica poroka, poslovno srečanje, otvoritev, plesni večer z živo glasbo, valeta 

Ciganski mix

Ciganske pesmi

Govori se da me varaš

Starogradske za dušo in srce

Bolujem ja boluješ ti

Starogradska pesem

Starogradske pjesme

Veliko dobrih starih in novih lepih Starogradskih in Ciganskih pesmi izvedbi glasbene skupine OBJEM Band lahko poslušate tudi na našem You tube kanalu:

Starogradske pesmi starogradski mix Starogradski band ansambel skupina grupa

Glasbeniki - Muzikanti - Ansambel OBJEM

NEKAJ O STAROGRADSKI GLASBI

Starogradske pesmi, znan tudi kot “starogradske narodne pesmi,” predstavljajo žanr tradicionalnih ljudskih pesmi, ki so se razvile na Balkanu in v južnih slovanskih deželah skozi stoletja. Te pesmi obravnavajo različne teme in pogosto jih spremlja tradicionalna glasbena spremljava. Spodaj so nekatere ključne značilnosti starogradskih pesmi:

Tematika: Starogradske pesmi pokrivajo različne teme. Pogosto se ukvarjajo z ljubeznijo, žalostmi, potovanji, vojnami, junaki, vasmi in mesti, vsakdanjim življenjem ter drugimi vidiki življenja na Balkanu.

Zgodovina: Starogradske pesmi izvirajo iz različnih zgodovinskih obdobij, vendar so mnoge od njih nastale v 19. in zgodnjem 20. stoletju. Te pesmi so pomemben del kulturne dediščine balkanskih narodov.

Glasba: Glasba, ki spremlja starogradske pesmi, običajno vključuje tradicionalne instrumente, kot so tamburica, harmonika, violina in drugi narodni inštrumenti. Melodije so pogosto čustvene in prepoznavne.

Besedila: Besedila starograskih pesmi so pogosto izjemno čustvena in iskrena, izražajo globoke občutke ter so pogosto napisana v verzih.

Priljubljenost: Starogradske pesmi še vedno uživajo priljubljenost na Balkanu, in mnogi izvajalci jih izvajajo na različnih kulturnih dogodkih, koncertih in praznovanjih.

To je le osnoven pregled starogradskih pesmi. Ta žanr je bogat in raznolik, pesmi pa se izvajajo v različnih različicah po vsej Balkanu, ohranjajoč živo tradicijo ljudske glasbe na tem območju.

NEKAJ O CIGANSKI GLASBI

Ciganske pesmi, znane tudi kot “romske pesmi” ali “čardaš,” predstavljajo glasbeni žanr, ki izvira iz romske kulture. Romi, znani tudi kot Cigani, so etnična skupina z bogato glasbeno tradicijo, ki je vplivala na različne glasbene zvrsti po vsem svetu. Tu je nekaj ključnih točk o ciganskih pesmih:

Raznolikost: Ciganske pesmi zajemajo širok spekter slogov in tem. Lahko so veselih in živahnih ritmov ali melanholičnih balad. Te pesmi pogosto izražajo čustva, potovanja, ljubezen, žalost, svobodo in tradicionalne običaje.

Glasba: Glasba v ciganskih pesmih pogosto uporablja tradicionalne inštrumente, kot so tamburica, harmonika, violina, cimbali in druge ljudske glasbene naprave. Ritmi in melodičnost so značilni za ciganske pesmi.

Jezik: Ciganske pesmi se pogosto pojejo v jezikih romske kulture ali jezikih držav, kjer Romi živijo. To lahko vključuje romski jezik, pa tudi jezike držav, kot so madžarski, srbski, romunski, turški in drugi.

Vpliv na druge glasbene žanre: Ciganske pesmi so imele pomemben vpliv na različne glasbene zvrsti po vsem svetu, vključno z jazzom, flamenkom, tangom, balkansko glasbo in mnogimi drugimi. Ti vplivi so vidni v harmonijah, ritmih in izražanju čustev.

Priljubljenost: Ciganske pesmi še vedno uživajo priljubljenost in izvajajo se po vsem svetu. Romski ansambli in izvajalci redno nastopajo na koncertih, festivalih in drugih kulturnih prireditvah.

Ciganske pesmi so del bogate romske kulture in prispevale so k raznolikosti svetovne glasbe. Njihova strastna in čustvena izvedba jih naredi za edinstven in prepoznaven žanr.

Starogradske pesmi starogradski mix za poroke abrahame rojstmodnevne zabave feste zurke obletnice praznovanja poslovna srecanja otvoritve lokalov plesne vecere veselice valete ples

Starogradske pesmi besedila

Starogradske pesmi akordi